hétfő, szeptember 29, 2008

Hát így szoktuk

A gyerekek, akikkel egy hete, szombaton este egy társaságban néztem a tévét, harsányan röhögni kezdtek, amikor meglátták a Ku Klux Klanosra sikerült, álarcos, bőgatyás, pörge kalapos csikósokat a Hősök terén parádézni. Az egyik azt kérdezte az apjától, hogy hol lehet ilyen jelmezt szerezni, mert az Halloweenkor jó lenne az oviban.
Mondtam neki, hogy esküszöm: megtanulok varrni, és sorozatban gyártom ezt a maskarát, ha a gyerekek ezzel akarják röhögve rémisztgetni egymást. Csak azt tudnám, hogy honnan tudják a kicsi gyerekek, hogy ez vicces?
Harmadnap is belecsúsztam egy beszélgetésbe, de az nem volt ennyire vicces. Vagyis mondhatni, mélyen húzódik benne a humor vérpatakja.
Arról meséltem egy kisebb társaságban, hogy milyen nagyszerű pillanat volt, amikor a cigányok és a charta tüntetésre érkező parasztok találkoztak. A parasztok megtapsolták a cigányokat, akik közül számosan - idősebb emberek is, vagy azok pláne - elsírták magukat. Mert soha nem érezték még azt, hogy emberek örülnének nekik. És ettől természetesen a parasztok szeme is könnybe lábadt – pláne az öregeké.
Tudatosan és provokatív céllal mondtam parasztokat, vagyis úgy neveztem a magyarokat, a sápadt arcú magyarokat, ahogy néha a cigányok mondják - egymás közt legalábbis.
Valaki – enyhén rasszista hölgy – erős hangon megkérdezte, hogy miért mondom én ezt a parasztokat.
Mondtam, hogy nincs ebben semmi: ő például pár napja braziloknak mondta a cigányokat, amiben lássuk be, van némi sunyiság, viszont a cigányok parasztoknak mondják a magyarokat. Nyíltan, őszintén.
Ő akkor se paraszt.
A cigányok is tudják, hogy ő nem paraszt, de mivel évszázadokon át elsősorban a parasztokkal érintkeztek, a magyarokat elkezdték parasztnak nevezni, aztán ez így maradt.
Ő akkor se paraszt, és ezt kikéri magának.
Ők viszont egészen biztosan nem brazilok, mondtam.
A társaság másik tagja, egy amúgy egyáltalán nem rasszista mérnök megjegyezte, hogy ő se paraszt.
Fölhívtam a figyelmét arra, hogy néhány héttel ezelőtt egy közös, kolozsvári származású, de már tíz éve áttelepült ismerősünket minden indulat nélkül románnak mondta, és én már akkor figyelmeztettem, hogy ez bizony méltatlan. Ha úgy vesszük vérigsértés.
Ja, hát így szoktuk mondani. – védekezett.
Ja, hát ha így szoktuk mondani, akkor vegyük tudomásul, hogy mások meg vagy magyart mondanak, vagy gádzsót, vagy parasztot.
Fáj? Hát fájjon. Hátha. Hátha egyszer végiggondoljátok, miket beszéltek.
Valaki fölröhögött a társaságban. Nem gyerek volt. Kicsit rontja a képletet, hogy pont annak a gyereknek az apja, aki Halloweenre bankrablóálarcos csikósgúnyát akar.
(Klubrádió, Hetes Stúdió)


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem, Andrassew, fogni kéne a családod összes dugi aranyát, és jól rád aggatni. Aztán berakni téged egy cigánytelep közepébe.

Megtanulnád, hogy mennyire tiszteli ez a népség a magántulajdont.

Kádár még viszonylag tűrhetően bánt velük... de ti... amit csináltok, az már kimeríti a népirtás fogalmát.

Ti ugyanis a cigány etnikumot egy másik etnikum, a magyar etnikum elpusztítására, tönkretételére, kiszorítására használjátok fel.

Ti a cigányt biofegyverként használjátok a magyarok ellen.

Magyarországon vidéken, főképp a kistelepüléseken, köztörvényes terror van. A cigányok lumpen részének köztörvényes terrorja. És ez téged nem érdekel, Iván.

Te a bűnözők oldalára állsz.

És ez a bűnöd az egekig kiált, Iván. Minden magyar áldozat kiontott vére téged vádol, Iván.

Egyszer, egy magasabb szinten a visszahullanak rád a bűneid, Iván.

Malvina írta...

Azokra, akik efféle "madárijesztős-árulós" kirohanásokra ragadtatják magukat, azokra már bizony "visszahullottak", ha nem is a bűneik, de a hibáik következményei, mégha nem is "egy magasabb szinten", de itt és most.

***

Ami a posztban leírtakat illeti, hát, igen, az emberek egyszerűen nem tudják, hogy mi jön ki a szájukon. Az írásban említett Hölgynek meg azt üzenném, hogy a "paraszt" szinonimája nem a "bunkó".
Bár szerintem az olvasottak alapján a bunkót végképp nem lett volna indokolt e Hölgynek kikérnie magának, pont úgy, ahogy a jelenlévők közötti "brazilozóknak" és a "románozóknak" sem.

Névtelen írta...

Tulajdonképpen semmi meglepőt nem látok abban, hogy az irományom nem jelent meg. Azt mondhatnám persze, hogy megerősített a nézeteimben, csakhogy már eddig is erősek voltak.

mizar írta...

Iván, már egy órája fetrengek a nevetéstől! Ennyi hülyeséget összeírni! Ezeket te találod ki, vagy megrendelik és te csak papírra veted? Nem irigyellek, hogy a pénzért ilyesmit kell művelned.

mizar írta...

"ő például pár napja braziloknak mondta a cigányokat, amiben lássuk be, van némi sunyiság, viszont a cigányok parasztoknak mondják a magyarokat. Nyíltan, őszintén."

Mindkettő sunyiság, bár sokat elmond rólad, hogy csak a magyart nevezed sunyinak aki a cigány helyett azért mondott "brazilt" mert nem beszélhet szabadon saját hazájában és a cigány szóhasználatért megbüntetnék, holott nem sértésként használta. A cigányt meg nyíltnak és őszintének nevezed, hogy a magyart leparasztozza, holott itt nyilvánvaló sértésként használja. Persze nincs mit tenni, ha ez a szinted akkor úgysem gondolkodsz el ezen. Tehát még egyszer: egyik sem őszinte. A nyílt beszéd ugyanis a cigányt cigánynak, a magyart magyarnak nevezi.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések