kedd, január 05, 2010

Kicsúfoltak



Nem irigylem a köztársasági elnököt, hiszen maga a Jobbik fordul hozzá azzal a kérdéssel, hogy akkor ők demokratikus párt, avagy sem. Mert ugye Bajnai Gordon kicsúfolta őket, azt merte mondani, hogy nem mutatja meg nekik a kasszát, mert azt csak demokratikusok láthatják.
Sólyom László pontosan tudja: egy náci párttal van dolga. Ha tehát becsületes, ha méltó az elnökségre, nem viselkedik úgy, mint a politikai osztály jobboldali fele, még akkor se, ha ellenszenvei miatt már csak taktikai okokból sem akar Bajnainak igazat adni: nem hazudhat. Nem állhat ki valami kétfenekű szöveggel úgy tenni, mintha válaszolna - ahogy Orbán szokott, ha nem akarja elrémiszteni a drága szélsőséges félhíveit.
Ráadásul az Elnök Úr a jobbikosok elnöke is. Nem tehet úgy, mint ha ezek az emberek nem lennének itt, nem lennének valóságos tényezők. Tartozik nekik azzal, hogy válaszol.
De ha valaki valakiknek az elnöke, akkor köteles-e igazat mondani? Azt: igen, fiaim, ti nem vagytok egy demokratikus párt. És erre akkor kellett volna gondolni, amikor elképesztően aljas, kirekesztő hangon cigánybűnözésről kezdtetek beszélni, amikor gárdát alapítottatok, vagy legkésőbb akkor, amikor a nevetséges rémgárdátok betiltása után tovább gárdáztatok és gyaláztátok a magyar bíróságot.
Elmehet-e odáig az elnök, hogy kimondja: minden párt, minden politikus, jómagam is felelős vagyok azért, mert hagytuk, hogy idáig nőjetek. Legkésőbb akkor, amikor az ablakom alatt parádéztatok, nekem kellett volna követelnem a betiltásotokat. Nem a gárdáét, hanem a Jobbikét. Mert, ha más nem, én aztán pontosan tudom, milyen nemzetközi passzusok mondják ki, hogy náci párt Magyarországon nem működhet. És mindenkinek igaza van, aki azt mondja, hogy titeket karanténba kell zárni, mert szavaitok és cselekedeteitek utálatosak.
Talán az is jó megoldás, ha azt válaszolja, hogy nem válaszol. Föltéve, hogy hozzáteszi: mert elnöki válasz csak egy demokratikus pártnak jár.
Későn bár, de egy kis lépést tenne hátra, mielőtt velünk együtt a szakadékba sodorják a teszetoszák, a gyávák és a hatalomért az ördöggel is cimborálók.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések